http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

maanantai 25. tammikuuta 2016

Reseptit: Vihreä pinaattikasviskeitto

Arvatkaapas mitä? Meikä makoilee tällä hetkellä Dominikaanien auringon alla :) Tämän postauksen olin tehnyt viime viikolla valmiiksi ja ajastanut tulemaan liveksi nyt :) Pähkäilin pitkään, otanko läppärin matkalle mukaan, mutta tulin lopulta siihen päätökseen, että läppäri saa jäädä kotiin. En halunnut ottaa sitä riskiä, että se varastettaisiin/hajoaisi matkalla tms. Mun matkakuulumisia pääsen kertomaan siis vasta kotiin paluun jälkeen!

Vihreä pinaattikasviskeitto

Mulla on ollut vihreät vihannekset koko tammikuun teemana: oon siis yrittänyt syödä mahdollisimman paljon vihreitä vihanneksia, salaatteja ja vihersmoothieita. Vihreät vihannekset taipuu hyvin myös keitoksi - tätä keittoa olenkin tehnyt jo useampaan kertaan. Jos haluat saada ekstra-annoksen antioksidantteja, lisää valmiin keiton päälle viherjauhetta :)

Reseptit: Vihreä pinaattikasviskeitto


  • 1 Kesäkurpitsa
  • 1 Pakastepussi kukkakaali-parsakaali -sekoitusta (1000 g pussi)
  • 1 Punasipuli
  • Pätkä inkivääriä
  • Pari kynttä valkosipulia
  • 200 g Pakastepinaattia
  • 1 Vihreä paprika
  • 1 rkl kookosöljyä
  • Ruoka kookosmaitoa
  • Suolaa, pippuria, chiliä ja muita mausteita
Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota sipulia ja inkivääriä kookosöljyssä kattilan pohjalla hetki, ja lisää päälle chili. Lisää muut kasvikset, ja vettä sen verran, että kasvikset peittyy. Keitä kypsäksi. Sekoita sauvasekoittimella soseeksi. Lisää kookosmaito ja mausteet. Tarkista maku, ja lisää mausteita tarvittaessa.

Tarjoiluun: Keitetty kananmuna sopii todella hyvin keiton kanssa. Ripottele keiton päälle myös siemeniä ja loraus öljyä.

Terveellistä lopputammikuuta kaikille :)

Vihreä pinaattikasviskeitto

Vihreä pinaattikasviskeitto

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Vinkkejä napostelutarpeen taltuttamiseksi

Multa on kysytty usein vinkkejä napostelun hillitsemiseksi. Siis sellaisen napostelun, kun tekee vaan mieli rouskuttaa karkkia tai jotain muuta sopivan kovaa ja pureskeltavaa, vaikka nälkä ei varsinaisesti olekaan. Napostelutarve iskee useimmiten illalla.

Näin hillitset naposteluhimon

Näin hillitset naposteluhimon

Mä oon ollut / ja olen aikamoinen napostelija itsekin, joten tiedä kyllä hyvin miltä tuntuu, kun tekee mieli napostella. Oon kuitenkin päässyt aika hyvin turhanpäiväisestä napostelusta eroon, ja naposteluhimo iskeekin mulle oikeestaan vaan sillon, kun en ole syönyt kunnolla.

Paras vinkkini naposteluhimon hillitsemiseksi onkin siis syödä tarpeeksi "oikeaa" ruokaa. Jos oma kaloritarve ei ole tullut päivän aikana täyteen ja illalla syö vaan jotain pientä, kroppa huutaa lisää ruokaa, mikä ilmenee helposti naposteluhimona. Ei oo välttämättä enää nälkä, vaan tekee vaan mieli napostella. Naposteluhimo kuitenkin on merkki siitä, että ehkä sulla kuitenkin on vielä vähän nälkä?

Näin hillitset naposteluhimon

Näin hillitset naposteluhimon
Berliinissäkin on nyt kunnon talvi!

Voi myös olla että, että et ole syönyt tarpeeksi ravitsevaa ruokaa. Jos vatsa on täyttynyt höttöhiilareilla ja muulla ravintoköyhällä ruoalla, voi kropan vitamiinivajeet ilmetä naposteluhimona.

Seuraavan kerran, kun illalla naposteluhimo iskee, niin mietippä hetki, söitkö kunnon illallista lainkaan? Ehkä söit liian kevyesti? Ehkä illallisesta puuttui proteiini tai hyvät pitkäkestoiset hiilarit? 

Kokeile syödä tukevampi illallinen, tai jos illallisesta on kulunut jo muutama tunti, niin syö pieni järkevä iltapala. Iltapala voi olla esimerkiksi kulhollinen maustamatonta jugurttia tai rahkaa, jossa päällä on pilkottua banaania, marjoja ja reippaasti siemeniä. Tai kokoa lautaselle iso kasa kasviksia ja hummusta. Tai paista pannulla kananmunista,  banaanista ja gluteenittomista jauhoista terveellinen pannukakku. 

Jos syöt illalla sen verran, että olet oikeesti kylläinen, niin tekeekö silti vielä mieli napostella? Napostelu on usein vaan paha tapa, josta pääsee eroon pikkuhiljaa. Kokeile hillitä napostelua syömällä kourallinen pähkinöitä ja juomalla iso kuppi kuumaa teetä. Sen jälkeen pese hampaat. Puhtaalla suulla ei tee mieli enää syödä :)

Näin hillitset naposteluhimon

Napostelu ei välttämättä oo mikään paha asia - jos napostelee kohtuudella. Kourallinen pähkinöitä ja pari porkkanaa tai pätkä kurkkua on itse asiassa ihan hyvä pikku iltasnäkki. Aluksi kantsii vaihtaa napostelukarkit terveellisempiin vaihtoehtoihin (kasvikset, pähkinät, siemenet, riisikakut tahinillla tms) ja pikkuhiljaa vähentää määrää. Juo iltapalan päätteeksi iso kuppi rauhoittavaa iltateellä, ja koita lopettaa mussuttaminen siihen :)

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Energisoiva Moringa-vihersmoothie

Ai mikä ihmeen moringa? Moringa on yksi viime vuonna suosioon nousseista superfoodeista sen hyvän ravintosisällön ansiosta. Moringa sisältää mm. moninkertaisesti enemmän rautaa kuin pinaatti ja paljon enemmän kalsiumia kuin maito.

moringa-smoothie


Perinteisesti moringaa on käytetty Aasiassa ja Afrikassa luonnonlääkkeenä esimerkiksi iho-, hengitys- ja ruoansulatusongelmien helpottamiseksi. Afrikassa Moringaa kutsutaankin ihmepuuksi. Raudan ja kalsiumin lisäksi moringassa on enemmän kaliumia kuin banaanissa, 10 kertaa enemmän A-vitamiinia kuin porkkanassa ja myös reilusti proteiinia. Kuulostaa hyvältä, eikö?

Moringan on joissakin tutkimuksissa myös todetut vähentävän tulehdustilaa kehossa ja alentavan huonoa veren LDL-kolesterolia.

Mulla on käytössä Nu3:n moringajauhe (tuote saatu), jonka voi tilata netistä täältä


moringa-smoothie


Reseptit: Moringa-vihersmoothie

  • 1/4 tuoretta ananasta
  • 1 dl mustikoita (pakaste ok)
  • 1 varsisellerin varsi
  • Reilu kourallinen pinaattia tai lehtikaalia
  • 1 tl chia-siemeniä
  • 1 tl pellavan siemeniä
  • 1 rkl moringa-jauhetta
  • 2 dl vettä
  • (proteiinijauhetta)
Laita chia- ja pellavansiemenet turpoamaan veteen sen kulhon pohjalle, missä aiot smoothien tehdä. Pilko ananas ja selleri, ja laita palat kulhoon siementen päälle. Lisää kaikki loput aineet. Kun siemenet on turvonneet vähintään 10 minuuttia, sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella taisaiseksi smoothieksi.

P.s. lisää vinkkejä puhdistavaan detox-ruokavalioon olen kirjoitellut GoodBoost-blogin puolle (postaus englanniksi), käy lukemassa postaus täällä ;)

perjantai 15. tammikuuta 2016

Reseptit: Uunilohta linssikasvispedillä

Lisää Terveellinen Tammikuu -teemaan sopivia ruokaideoita: lohta linssien ja kasvisten kera :) Uuniruoat on siitä kivoja, että sillä aikaa kun ne valmistuu itsekseen uunissa, voi samalla itse puuhailla jotain muuta. Lämmin uuni lämmittää samalla kivasti myös asuntoa :)



Tähän reseptiin voit käyttää linssien kaveriksi oikeastaan mitä tahansa kasviksia. Mulla sattui olemaan kaapissa muutama peruna ja kesäkurpitsa, joten tein ruoan niistä (vaikka perunaahan ei varsinaisesti lasketa kasvikseksi, vaan päivän makroja laskiessa peruna sijoittuu hiilihydraatti-ryhmään). Linssit on muuten todellista terveysruokaa: tiesitkö, että linssien syöminen kahdesti viikossa auttaa laskemaan veren huonoa LDL-kolesterolia? Linssit ovat loistava kuidun lähde, ja saat niistä myös rautaa, kaliumia, B6-vitamiinia ja magnesiumia.




Lohta linssikasvispedillä


  • 250 g linssejä
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 perunaa
  • Pinaattia
  • Pätkä inkivääriä
  • 1 punasipuli
  • 250-350 g lohifileetä (pakaste käy)
  • Mausteet: suola, pippuri, kaneli, kurkuma, sitruunapippuri, herbamare...
Laita linssit kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kasvikset. Paista pannulla tilkassa kookosöljyä sipuli, inkivääri ja lisää joukkoon myös kasvikset ja lopuksi pinaatti, ja anna pehmentyä hetken. Lisää suolaa, pippuria, herbamarea ja halutessasi muita yrttejä.

Kun linssit ovat valmiit, mausta niitä kanelilla ja mustapippurilla. Kaada linssit uunivuoan pohjalle. Kaada päälle kasvisseos. Asettele lohifileet kasvisten päälle. Laita uuniin (190 astetta) noin 15-20 minuutiksi, tai kunnes lohi on kypsää.


Mulla on yleensä Lidlin pakastealtaan lohifileitä pakkasessa, ja linssejä aina kuivakaapissa. Näistä saa helposti loihdittua terveellistä ruokaa ilman erillistä kaupassa käyntiä. Pakastelohi on myös tuoretta edullisempaa.

Olisiko teillä joku toive seuraavan reseptin suhteen?

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Onnellisen ruokaa! Viime aikoina lautasellani...

Eiks ookkin hassua, että sillon kun on mieli maassa, niin tulee usein syötyä epäterveellisesti, minkä seurauksena olo vaan pahenee entisestäään. Kun menee hyvin, niin sillon jotekin on paljon motivoituneempi kohtelemaan kehoaan hyvin - ja syömään terveellisesti. Tässä muutamia ruokia mitä oon pistellyt menemään viime aikoina:

Terveellistä ruokaa: ruokapäiväkirja
Kikherne-pinaatti-salaatti ja siemeniä

Tajusin tässä yksi päivä ulkona kävellessäni, että kuinka onnekas mä oon. Mulla on mahdollisuus tehdä ja syödä just niin hyvää ja terveellistä ruokaa kuin ikinä vaan haluun tehdä. Vaikka mun selkäongelma estää juoksun niin voin silti uida, jumpata, kävellä, joogata ja tehdä vaikka mitä muuta mun kropalla. Mulla on mahdollisuus mennä ulos hengittämään pakkassäätä mihin kellon aikaan tahansa, tai jos se ei huvita, voin löhötä kotisohvalla viltin alla vaikka koko päivän. 

Mulla on ihana kumppani, ihania ystäviä, ihana asunto ihanassa Berliinissä. Mä voin nauttia Berliinin ihanasta tunnelmasta, halvasta hintatasosta ja kahviloista vaikka joka päivä. Tai olla nauttimatta, jos siltä tuntuu.


Terveellistä ruokaa: ruokapäiväkirja
Aamun vihersmoothie bowl

Toisaalta, mulla ei ole vakituista työtä, olen kaukana perheestä ja monista parhaista ystävistä, joita näen vaan muutaman kerran vuodessa. En käy tanssitunneilla niin usein kun haluaisin, enkä selkäongelman vuoksi voi enää ottaa osaa Berliiniin puolimaratonille.

Voisin märehtiä tuossa negatiivisten asioiden listassa, olla stressaantunut työnhausta ja oman yrityksen perustamisesta ja olla masentunut selästä. Mutta mitä järkeä siinä olisi? Miksi keskittyisi asioiden huonoihin puoliin, kun samalla vaivalla voin keskittyä nauttimaan elämästä ja olla tyytyväinen siihen mitä mulla on?

Elämä on just niin hyvää kun sen haluaa olevan. 


Terveellistä ruokaa: ruokapäiväkirja
 Raakakakkua välipalaksi (Voitin tämän raakakakun valmistussetin Foodinilta!
Terveellistä ruokaa: ruokapäiväkirja
Banaanipannukakkuja riisiproteiinilla terästettynä

Mulle onnellisuus syntyy siitä, kun teen valintoja, jotka tuntuu itsestä hyvältä. Nautin, herkuttelen ja hemmottelen itseäni just niin usein kun siltä tuntuu. Teen asiat helpomman kautta mielummin kun teen niistä itselleni vaikeita. Uskallan ottaa riskejä ja heittäytyä tuntemattomaan.

Yksi iso ystäväni kanssa yhteinen projektimme pääsi vihdoin liveksi viime viikolla, kun GoodBoost -nettisivut menivät liveksi! Luvassa on bootcamp-tyyppisiä lomia ja blogipostauksia. Käy kurkkaamassa uudet sivut täällä: http://goodboost.net/ :)

Energiaa viikkoon!!!
Pinaatti-kasviskeittoa ja kurpitsansiemenöljyä

// Just a very short summary in English: I'm now writing blog posts in English on my new website, check it out here: http://goodboost.net/

lauantai 9. tammikuuta 2016

Ehkä maailman paras porkkanakakku täydellisellä kuorrutteella (vähäsokerinen, gluteeniton, ilman voita, ilman pähkinää)

Porkkanakakku on aina ollut yksi mun lempppareista. Oon tehnyt porkkanakakkua myös raakaversiona, mutta tällä kertaa halusin tehdä mehevän perinteisen kakun poikaystäväni yllätyssynttäreille, jonne oli tulossa myös pähkinäallergikkoja. Raakakakkuversio cashew-creemeineen oli siis poissa laskuista. 

Surffailin netistä monia eri "maailman parhaiksi" kuvailtuja porkkanakakkuohjeita, ja lopulta päädyin tekemään oman versioni, jossa yhdistelin elementtejä vegaanista ja perinteisestä ohjeesta, niin että lopputulos on melko terveellinen, vähä-sokerinen, gluteeniton ja - ah niin ihana -porkkanakakku. Tässä on siis vähemmän sokeria kuin perinteisissä ohjeissa, makeuttajina toimii ksylitoli-sokeri* sekä rusinat, eikä kakussa ole lainkaan voita eikä vehnäjauhoja. Toki voit halutessasi tehdä tämän vehnäjauhoistakin.


Maailman paras porkkanakakku

Maailman paras porkkanakakku

Kuorrutteen suhteen pitäydyin sulatejuustossa ja tomusokerissa, lisänä ihmeitä tekevä kookosmanna, joka onkin tässä se todellinen piste ii:n päälle. Voisin melkein vaikka väittää, että tämä kuorrute on ehkä paras ikinä mitä olen maistanut! Kiitos vaan Foodin kookosmanna, joka sopii täydellisesti lähes kaikkeen :)

Kaiken kruunuksi tämä porkkanakakku on äärettömän helppo tehdä, varsinkin jos voit raastaa porkkanat monitoimikoneella. Porkkanoiden raastaminen käsin taitaa muuten olla tämän kakun teossa se kaikkein työläin osuus.

Ainiin, otin siis pienen breikin Terveellinen Tammikuu -ruokavalion suhteen, koska poikaystäväni synttärit oli mielestäni tarpeeksi hyvä syy syödä porkkanakakkua ja juoda lasillinen skumppaa. Pikku hairahdukset on ihan ok, kunhan herkuttelu ei jää päälle ;) Ja onhan tässä kakussa paaaljon porkkanaa!

Tällä ohjeella tulee todella iso kakku ja kuorrutetta oli juuri sopivasti - mutta jos kuulut siihen joukkoon jonka mielestä porkkanakakun kuorrute on se paras osuus, niin tee ihmeessä tuplamäärä ;)


Maailman paras porkkanakakku
Maailman paras porkkanakakku


Reseptit: Porkkanakakku (gluteeniton, vähäsokerinen)


  • 500 g porkkanoita // carrots
  • 1,5 dl rusinoita // raisins
  • 1,5 dl ksylitolisokeria // xylitol  sugar
  • 3 kananmunaa // 3 eggs
  • 1,5 dl öljyä (mä laitoin puolet kookos- ja puolet oliiviöljyä) // oil, e.g. coconut or olive oil
  • 1 dl agavesiirappia // agave syrup
  • 6 dl jauhoja (3 dl kaurajauhoja, 2 dl hirssijauhoja, 1 dl riisijauhoja - tai voit käyttää pelkästään kaurajauhoja) // flour, I used oat and buckwheat flours
  • 1 tl ruokasoodaa // 1 teaspoon baking soda
  • 1 tl leivinjauhetta // 1 teaspoon baking powder
  • 2 tl kanelia (ceylon) // 2 teaspoon cinnamon
  • 0,5 tl inkivääriä // 0,5 teaspoon ginger
  • 0,5 tl suolaa // salt
  • 0,5 tl vaniljaa // vanilla
Aloita raastamalla porkkanat monitoimikoneessa tai käsin. Laita sen jälkeen ksylitolisokeri, munat, öljy ja siirappi tehosekoittimeen, ja hurauta tasaiseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää märkä seos ja porkkanat jauhoseokseen, ja sekoita puuhaarukalla hyvin. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan, ja paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia.

// Peel the carrots. Mix sugar, eggs, oil and syrup in the food processor. Mix all dry ingredients in another large bowl. Then pour carrots and wet ingredients into the dry mix. Mix well.  Pour evenly into a cake pan. Heat in the oven (175 c) for about 40-50 min.

Kuorrute / Frosting
  • Purkki tuorejuustoa (n. 250 g) / cream cheese
  • 1 dl tomusokeria / powder sugar
  • 1 dl kookosmannaa (Foodin) /cocos muss
  • 2 tl vaniljauutetta / vanilla
  • Puolikkaan sitruunan mehu / lemon juice
Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi. Levitä vähän jäähtyneen kakun päälle. Koristele kakku halutessasi esim. porkkanan paloilla ja kaakaonibseillä! 

//Simple mix everything in a food processor. Evenly cover the cake with frosting.

*Ksylitolisokeri on luonnollinen makeuttaja, jolla voi korvata sokerin suhteessa 1:1. Täysin kaloriton makeuttaja ei kuitenkaan ole, vaan koivusokerissa on noin 40 % vähemmän kaloreita tavalliseen sokeriin verrattuna. Koivusokerin glykeeminen indeksi on kuitenkin todella paljon sokeria matalampi, ja siksi se kohottaa verensokeria hyvin hitaasti - ja sopii näin ollen hyvin myös diapeetikoille. Sain koivusokerin testiin Nu3:lta!

Maailman paras gluteeniton porkkkanakakku

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

TOP 5: Vuoden 2015 parhaat

Moikka moi! Onko kukaan lähtenyt mukaan noudattamaan Terveellinen Tammikuu -haastetta? Mulla on itselläni nyt kolme päivää ko ruokavaliolla takana, ja olo tuntuu jo nyt miljoona kertaa paremmalta kuin viikonlopun herkuttelujen jälkeen! Tein maanantaina Foodin joulukalenteriarvonnassa voittamaani raakakakkua, jota oon pistellyt välipalaksi tällä viikolla - eli ilman herkkuhetkiä ei ole tarvinnut haasteessakaan olla :)

Ajattelin jakaa teille pienen koosteen vuoden 2015 suosituimmista blogipostauksistani- varsinkin, koska ne kaikki sattuu sopimaan hyvin Terveellinen Tammikuu -haasteen ruokavalioon (terveellisiä, kasvisperäisiä, ilman lisättyä sokeria ja vehnäjauhoja)


Get inspired :)


Vuoden 2015 suosituimmat:

(Psst: Klikkaamalla otsikkoa pääset katsomaan ko. reseptin)

1. Reseptit: Maailman paras hummus
Edelleenkin oma suosikkireseptini, parempaa hummusreseptiä ei ole (ainakaan vielä) tullut vastaan! Ihana lisäke salaatin tai kasvisten kanssa.

Viime vuoden parhaat reseptit


Mehevä ja näyttävä raakakakku, jossa reippaasti porkkanaa - todellinen A-vitamiinipommi siis!

Viime vuoden parhaat



3. Reseptit: Lime-raakakakku
Keväisen raikas raakakakku, joka sopii erinomaisesti tammikuun detox-teemaan! Lisää täytteeseen viherjauhetta tuomaan väriä ja vitamiineja.
Yksi omista tämän hetkisistä lempiruoistani. Lämmittää ihanasti kylmällä pakkassäällä!
Varsinkin täyteläinen avokado-smoothie toimii hyvin täyttävänä aamiaisena. Nykyään tykkään laittaa smoothien sekaan annoksen riisi- tai heraproteiinijauhetta tuomaan täyteläisyyttä, ja näin smoothie pitää myös nälän loitolla pidempään.


Mikä on sinun suosikkireseptisi viime vuodelta???

maanantai 4. tammikuuta 2016

Reseptit: Munakoiso-kvinoa salaatti (vege, gluteeniton)

Tässä ensimmäinen resepti Terveellinen Tammikuu -haasteeseen liittyen: raikas ja virkistävä munakoiso-kvinoa salaatti :) Salaatissa voit hyödyntää joulusta yli jääneet rusinat, ja erityisesti sitruunan mehu ja selleri puhdistavat kroppaa. 

Tässä salaatissa ei ole kvinoan ja siementen lisäksi mitään varsinaista proteiinin lähdettä, joten kannattaa huolehtia, että saat päivän muista aterioista tarpeeksi proteiinia. 

Detox ruokaa: munakoiso-kvinoa salaatti

Reseptit: Munakoiso-kvinoa salaatti


  • 1 munakoiso
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • 1 punasipuli
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 dl rusinoita
  • 2,5 dl kvinoaa
  • 1 rkl tahinia
  • 1 sitruunan mehu
  • Öljyä paistamiseen (esim. avokado öljy, kookosöljy)
  • Siemeniä
  • Mausteseos: 2-3 tl kuminaa, 1 tl sitruunapippuria, 1/2 tl ceylon kanelia, neilikkaa, ripaus chiliä, herbamarea
  • Tuoretta persiljaa / tai minttua
  • Kylkeen vihreää salaattia
Laita kvinoa kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele munakoiso, kesäkurpitsa ja selleri ja viipaloi sipuli. Paista munakoisot kuumennusta kestävässä öljyssä kypsäksi - kannattaa paistaa kahdessa erässä, ellet omista todella isoa pannua. Sillä aikaa kun munakoiso kypsyy, sekoita mausteet yhteen. Lisää mausteet kasvisten joukkoon paistamisen loppuvaiheessa. Paista myös kesäkurpitsa, sipuli ja rusinat kypsiksi. 

Raikas munakoiso-kvinoa salaatti

Kun kvinoa on valmista, lisää vielä lämpimän kvinoan joukkoon tahini ja ripaus suolaa, ja anna sen jälkeen kvinoan jäähtyä hieman. Sekoita kasvikset ja kvinoa yhteen isossa kulhossa. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja tuore persilja. Tarjoile joko lämpimänä tai kylmänä vihreän salaatin kanssa, ja ripottele pinnalle vielä siemeniä!

Tästä satsista tulee noin 4 annosta, jolloin yhdessä annoksessa on noin 320 kcal ja noin 8,3 g proteiinia. Bon appetit!

Raikas munakoiso-kvinoa salaatti

Katso Terveellinen Tammikuu - haaste täältä
Seuraa blogia Facebookissa täällä

lauantai 2. tammikuuta 2016

TERVEELLINEN TAMMIKUU -HAASTE: Puhdistava ja aineenvaihduntaa boostaava ruokavalio

Onko joulun ja uuden vuoden jäljiltä turvonnut olo? Tällä puhdistavalla ja aineenvaihduntaa vilkastuttavalla ruokavaliolla saat olon kevyeksi ja suoliston toimimaan! Ainakin itselläni tuli joulukuun aikana viiniglögiä (eli glühweinia) nautittua lasi jos toinenkin, ja joulutorttujen kanssa meinas kontrolli vallan karata käsistä. Mutta nyt kotona omien rutiinien parissa on loistava ajankohta ottaa pikku puhdistuskuuri elimistölle.

Vaikka aloittaisitkin uuden ruokavalion vasta maanantaina, niin nyt voit jo orientoitua ja valmistautua henkisesti haasteeseen :)

Terveellinen Tammikuu -ruokavalioTerveellinen Tammikuu -ruokavalio

Tämän Terveellinen Tammikuu -haasteen tarkoitus on puhdistaa kroppaa, poistaa turvotusta ja samalla pistää aineenvaihdunta käyntiin. Tämä tapahtuu raviten kroppaa puhtaalla ruoalla ja tärkeillä ravinteilla. Mikään tiukka kuihduttamisdieetti ei siis ole kyseessä - päin vastoin. Ruoasta pitää voida nauttia eikä kenenkään kuulu nähdä nälkää! Kun kroppa saa sitä mitä se tarvitsee - eli vitamiineja ja ravinteita - se voi hyvin :)  Samalla ylimääräiset kilot karsiutuu ja kroppa kiinteytyy ihan itsestään. 

Suosittelisin vetämään ainakin 1-2 viikkoa puhtaasti kasvispainotteisella ruoalla, välttäen punaista lihaa, maitotuotteita, sokeria, kahvia ja vehnäjauhoja. En suosittele kuitenkaan kokonaan kieltämään itseltään mitään, koska se usein johtaa vaan kielletyn aineen himoamiseen ja hankaloittaa elämää. Sen sijaan kannattaa keskittyä siihen, mitä SAA ja KANNATTAA syödä, ja yrittää pitää muut mahdollisimman minimissään. 
Terveellinen Tammikuu -ruokavalio


Terveellinen Tammikuu -ruokavalio

Alla oleva ruokavalio on vain pohja, jonka raameissa voi aika paljonkin itse varioida ja vaihdella aterioita. Voit hyvin myös vaihdella aterioiden järjestystä. Tammikuun aikana tulen myös jakamaan reseptejä, jotka sopivat teemaan - tulette huomaamaan, ettei “detox-ruokavalio” todellakaan tarkoita tylsää ruokavaliota :D

Puhdistava ja aineenvaihduntaa boostaava ruokavalio, olkaa hyvä:


1. Aamiainen: Iso smoothie + keitetty kananmuna. Valitse smoothieen paljon vihreää, esim. pinaattia, lehtikaalia, tummaa salaattia, kurkkua, selleriä, avokadoa. Lisää joukkoon myös jotain hedelmää ja marjoja - erityisesti ananas ja sitruuna poistavat nestettä. Myös siemenet, pähkinät, viherjauhe ja MCT-öljy ovat hyvä lisä. Esimerkiksi näistä aineista syntyy super hyvä detox-smoothie: 1/2 avokado, 1/2 banaani, 1/2 omena, 1 varsisellerin varsi, pätkä tuoretta inkivääriä, salaatinlehtiä tai baby pinaattia, 1 rkl seasaminsiemeniä, 1 annos viherjauhetta ja vettä. Muita ideoita smoothien tekoon mm. täällätäällä ja täällä :) 

Jos et halua syödä kananmunaa, niin lisää smoothieen pähkinöitä tai proteiinijauhetta proteiinin lähteeksi. Voit myös vaihdella niin, että vaikka joka toinen päivä syöt kananmunan ja joka toinen päivä lisäät smoothieen proteiinijauhetta tai pähkinöitä. 

2. Lounas: Iso salaatti tai iso annos kasviksia, lisänä joko papuja, linssejä, tofua tai lohta. Voit lisätä salaattiin myös kanaa, mutta pidä kasvikset pääosassa!  Lisää ruoan joukkoon yksi ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä ja ripottele päälle reilusti siemeniä!

3. Välipala: Esimerkiksi pala raakakakkua, chia-vanukasta, banaani-avokado-mussea siementen kera, itse tehty smoothie, tuorepuuroa tai hedelmä ja pähkinöitä.

Kun opettelet tekemään terveellisiä mutta herkullisia välipaloja, niin huomaat, ettet enää kaipaakaan sokeria iltapäiväkahvin seuraksi. Etkä oikeastaan kahviakaan :) Välipalan voi syödä myös ennen lounasta, jos aamiaisen ja lounaan väli venyy yli neljän tunnin.

4. Päivällinen: Koosta päivällinen niin, että puolet lautasesta on vihanneksia ja salaattia, yksi neljäsosa joko kvinoaa, bataattia, ohraa, tattaria, tummaa riisiä tms hyvää hiilarin lähdettä, ja yksi neljäsosa proteiinia, esim. lohta, kanaa, tofua, papuja, linssejä tai kikherneitä. Lisää ruoan joukkoon yksi ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä ja ripottele päälle reilusti siemeniä!

Huom! Pavuissa, kikherneissä ja linsseissä on sekä hyviä hiilareita että proteiinia, eli jos teet ruoan niistä, et tarvitse erikseen muuta hiilarin/proteiinin lähdettä.

5. Iltapala (jos tarpeen): Lämmin kaurapuuro kananmunalla / kasvismunakas siementen kera / banaanipannukakut ja marjoja. Kuppi rauhoittavaa yrttiteetä.

Yritä välttää punaista lihaa, sokeria, prosessoituja tuotteita, alkoholia ja kahvia. Jos et voi olla ilman kahvia, niin nauti kahvikuppi aamulla. Älä juo kahvia enää klo 14 jälkeen, koska sen jälkeen nautittu kofeiini voi häiritä nukahtamista.

Juo päivän aikana vähintään 2 litraa vettä ja vihreää teetä/yrttiteetä niin paljon kuin jaksat. Vaihtele vihanneksia ja kasviksia päivittäin, jotta saat monipuolisesti eri vitamiineja. Vaihtele myös välipalaa, älä siis syö raakakakkua ihan joka päivä :) Maitotuotteita on myös hyvä vähentää, mutta niitä ei tarvi kokonaan sulkea pois, jos koet, että ne sopivat sinulle hyvin. Voit tehostaa kuuria juomalla detox-teetä ja puristamalla sitruunamehua veden sekaan.

Tällaisella ruokavaliolla mä aion vetää nyt tammikuun loppupuolelle saakka, jolloin kone nousee kohti Dominikaanista Tasavaltaa!
Lähdettekö mukaan ja onko kysymyksiä tai kommentteja??