http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

torstai 20. lokakuuta 2016

TUOTESELOSTEIDEN LUKEMINEN - Näin tarkistat, onko ostamasi tuote hyvä

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun ostaa kaupasta mitä tahansa tuotetta? Valitettavan moni meistä menee harhaan ja uskoo, kun myslipaketissa lukee "terveellinen" tai "fitness mysli", vaikka todellisuudessa mysli ei ole terveellistä nähnytkään. Ei kannata siis ikinä uskoa sitä, mitä pakkauksessa lukee, vaan kurkata ainesosaluetteloa.

Monet katsoo tuotteesta ainoastaan ravintosisältöä, eli kuinka monta grammaa on proteiineja, hiilareita, sokereita yms. Toki nekin kannattaa katsoa, mutta ensimmäisenä kannattaa suunnata katse kohti tuotteen ainesosaluetteloa. Ainesosaluettelossa on aina lueteltu aineet suuruusjärjestyksessä, eli se, mitä tuotteessa on eniten, on mainittu ensimmäisenä, se mitä toiseksi eniten on mainittu toisena ja niin edelleen. Eli jos myslin tuoteseloste kuuluu näin: "kaurahiutale, sokeri, hunaja, auringonkukansiemen...." tarkoittaa se, että myslissä on kaurahiutaleiden jälkeen toiseksi eniten sokeria. Ja nimen omaan lisättyä sokeria. Ei ole siis kovin terveellinen mysli kyseessä silloin...

Pakkausselosteiden lukeminen
 Tässäkin tuotteessa on lisättyä sokeria (zucker =sokeri), vaikkakaan ei kovin paljoa

Pakkausselosteiden lukeminen
Ainesosaluettelossa ei muuta kun kaura, eli tosi hyvä tuote kyseessä. Sokeria ei juuri yhtään.

Mitä ainesosaluettelosta kannattaa katsoa, riippuu tietenkin siitä, mitä on ostamassa. Jos ostat ruisleipää, niin ainesosaluettelon pitäisi mielellään olla vain ruis,vesi, suola. Valitettavan usein siellä on kuitenkin mainittuna myös vehnä ja sokeri. Aina kannattaa katsoa, lukeeko ainesosaluettelossa sokeri, sillä se tarkoittaa, että tuotteessa on lisättyä sokeria. Jos sokeria ei ole mainittu, niin tuotteen sokeri tulee tuotteen muista ainesosista eikä siis ole lisättyä sokeria. Varsinkin myslejä ostaessa kannattaa tiirata ainesosaluettelo tarkasti, koska suurin osa mysleistä on todellisia sokeripommeja. Sama pätee leipiin ja pähkinätahnoihin. Jos ostat esim. mantelitahnaa, niin ainesosien pitäisi olla manteli. Ei muuta.

Ainesosaluettelosta kannattaa myös katsoa mahdolliset lisäaineet ja muut makeutusaineet. Hyvä sääntö on, että jos ainesosaluettelo on täynnä sanoja joita et edes osaa lausua, niin ehkä parempi jättää purkki ostamatta.

Seuraavaksi kannattaa katsoa tuotteen ravintosisältöä. Ravintosisältö eli kalorit, proteiinit, hiilihydraatit, rasvat ja kuidut on yleensä merkitty per 100 g. Eli jos syöt 150 g tuotetta, niin sun pitää tietenkin kertoa määrät 1,5:llä. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotteessa on yli 6g sokeria per 100g, niin siinä on paljon sokeria. Poikkeuksena tietenkin jos sokeria ei ole mainittu ainesosaluettelossa, koska silloin sokeri voi tulla esim. hedelmän paloista, taateleista tai muista hiilaripitoisista ainesosista.

Pakkausselosteiden lukeminen
Tässä on kaksi eri maustamatonta jugurttia. Toisessa on 100 grammassa 146 kcal ja 14,1 g sokeria, toisessa vain 57 kaloria ja 4,4 g sokeria.  Kumpikohan olis parempi valinta? :)

Kaloreita katsoessa tarkista ainoastaan se luku, jonka perässä on kcal. Välillä huomaan, että mun poikaystävä katsoo jouleja ja väittää, että joku tuote sisältää ihan tuhottomasti kaloreita, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Kcal eli kilokalorit on niitä, mitä seurataan. Jos olet ostamassa proteiinirikasta tuotetta, niin silloin tietenkin kannattaa katsoa kuinka paljon tuotteessa on proteiinia. Mutta kuten sanoin, miltä hyvän pakkausselosteen pitäisi näyttää, riippuu aina siitä mitä on ostamassa.

Kolmantena mä katsoisin aina vielä tuotteen alkuperämaan. Kannatttaa välttää tuotteita, jotka tulevat Kiinasta, Taiwanista, Intiasta ja Koreasta, koska ko maista tulevat tuotteet on todennäköisesti täynnä epäpuhtauksia ja muita myrkkyjä.

Auttoiko tää teitä yhtään? Tutkailetteko te ostostenne ainesosaluetteloja?

2 kommenttia:

Jätä kommentti